Tenhle leopardí kousek nám zachutnal natolik, že jsem ho v průběhu dvou dní pekla dvakrát. Co více dodat? 🙂
Těsto:
- 250 ml mléka
- 20 g bramborového škrobu
- 75 g másla
- 450 g hladké mouky
- 75 g cukru
- 8 g sušeného droždí (1 sáček)
- špetka soli
- trochu rumu
- citrónová kůra
- pro obarvení části těsta kakao a mléko
Začneme přípravou základu, který způsobuje, že je chlebíček i několik dní velmi měkký, vláčný a výborný. Svaříme mléko s rozmíchaným škrobem až do varu až škrob začne směs zahušťovat. Sundáme z plotýnky, vmícháme máslo a necháme zcela vychladnout. Do vychladlé směsi vmícháme zbývající suroviny. Dobře vymícháme. Těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu necháme bokem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Zbylou polovinu rozdělíme znovu napůl, jednu část obarvíme asi 15 g kakaa a přidáme podle potřeby až 3 lžíce mléka, druhou část obarvíme asi 5 g kakaa a přidáme podle potřeby asi 1 lžíci. Mléka. obě části dobře propracujeme a necháme pod utěrkou kynout. Po cca 1,5 hodině kynutí připravíme válečky z těsta, počet je libovolný, stačí 8, ale dobře vypadá i 16 kousků. Začínáme světlým kakaovým těstem, vytvoříme váleček, ten obalíme tmavším kakaovým těstem a pak ještě světlým neobarveným těstem. Snad budou nápomocny fotografie. Válečky těsta vyskládáme do formy na chlebíček, kterou vyložíme pečícím papírem. Necháme opět aspoň půl hodiny nakynout. Pečeme na 180 stupňů asi půl hodiny. Můžeme ozdobit čokoládou, ořechy.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta