Ve Skandinávii je chleba zásadní, stejně jako v jiných kuchyních. Avšak pečení tohoto chleba byla výjimečná událost. Zpravidla se sešla celá rozvětvená rodina, peklo se celý den, roztopila se pec na dřevo, prostě velká událost. Však se peklo taky jen dvakrát do roka. Čerstvý chléb se dělal vyšší a byl určen na přímou spotřebu do několika dní, chléb, který vydržel po zbytek období do dalšího pečení, se naopak dělal co nejtenčí a v podstatě se usušil na typ knackebrotu. Obojí je výborné a mě se hlavně velmi líbí myšlenka společného pečení, která tomu dává kouzlo výjimečnosti.
První těsto:
- 250 ml mléka
- 250 g mouky (může být hladká a žitná v poměru 3:1, nebo třeba špaldová a žitná ve stejném poměru)
- 8 g droždí
Druhé těsto:
- 250 ml mléka
- 80 g másla
- 90 g zlatého sirupu (ten tady asi neseženete, ale úplně klidně dejte javorový)
- 590 g hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody (pokud byste sehnali cukrářské droždí=amonium, tím lépe)
- 5 g soli
- anýz, koriandr, fenykl podle chuti, stačí tak půl lžičky od každého, ale dobrou službu udělá i lžička perníkového koření
Nejprve si připravíme první těsto, rozdrobíme droždí v mléce, přidáme mouku, promícháme a necháme asi hodinku nakynout. Poté si připravíme mléko, které zahřejeme a rozpustíme v něm máslo, stačí teplota okolo 35 stupňů. Tuto směs a všechny další suroviny přidáme do lehce nakynutého těsta a dobře promícháme. Pokud máme robota, využijeme jeho služeb 🙂 Necháme opět hodinku kynout. poté vyválíme na pomoučeném vále tenké placky o velikosti, která nám vyhovuje, menší, větší, největší 🙂 Pro výsledný efekt je dobré použít ještě váleček s hroty viz. foto. Pečeme buď v peci na 400 stupňů, nebo pokud pec nevlastníte, můžete péct nasucho na rozpálené pánvi.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta