Slyšíte něco takového poprvé? Vůbec nevadí, není se čeho bát! 🙂 Naopak, tohle je krásná závislost. Placatý pšeničný chleba, takový příbuzný focaccie z Itálie, ale objevuje se ve Francii, často v Provence. To, čím je tenhle chleba unikátní, je jeho zábavnost. Tvary jsou čistě na vás a myslím, že tady se dá docela zapojit fantazie. Tak hurá na to!
Den předem potřebujeme:
- 120 g hladké mouky
- 25 g celozrnné pšeničné mouky
- 145 g vody
- špetka droždí, opravdu jen 1 gram
Den předem si připravte tento poliš smícháním všech ingrediencí a necháme třeba přes noc, minimálně 12 hodin při pokojové teplotě v zakryté míse. Druhý den přidáme další suroviny.
Druhý den potřebujeme:
- 435 g chlebové pšeničné mouky
- 260 g vody
- 12 g soli
- 5 g čerstvého droždí
Smícháme poliš z prvního dne s dalšími surovinami a dobře propracujeme, nejlépe v robotu, ale jde to i ručně, měli bychom získat pevné elastické těsto. necháme další 2 hodiny kynout. Následně vyválíme placky a vytvarujeme různé tvary podle fantazie. Můžeme do těsta také zamíchat bylinky, pečená rajčata, pečený česnek, posypat mořskou hrubozrnnou solí, prostě si chlebík ochutit podle preferencí nebo nálady. Ideální je pečení v peci na dřevo při 370 stupních to trvá asi 8 minut. V klasické troubě pečeme na maximum do zlatova, asi 20 minut. Na závěr můžeme (není nutné) potřít olivovým olejem.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta