Pokud máte rádi takové ty mírně nasládlé, měkoučké žemle na burgry, tohle je recept právě pro vás!
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 g vody
- 100 g mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 g cukru
- 1 vejce
- 21 g čerstvého droždí
- 10 g soli
Všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu a máslo by mělo být vychladlé. Ideální postup je vše dát do robota a nechat vypracovat hladké těsto. Pokud robota nemáte, nejprve do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr a necháme vzejít kvásek. Následně přidáme všechny suroviny a důkladně promícháme, vypracujeme hladké těsto. Necháme alespoň hodinku kynout. Vytvarujeme žemle, potřeme rozšlehaným vajíčkem a případně posypeme sezamovými semínky. necháme ještě pár minut nakynout. Pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta