Věnečky, větrníky a nebo labutě? Odpalované těsto nabízí mnoho možností a vůbec není potřeba se ho bát. Pokud dodržíte několik jednoduchých pravidel, skvělý výsledek je zaručen!
Těsto:
- 125 ml mléka
- 125 ml vody
- špetka soli
- 100 g másla
- 200 g hladké mouky
- 5 vajec
Odpalované těsto se, kupodivu, odpaluje 🙂 Co to vlastně znamená? Těsto se připravuje v první fázi v hrnci na plotně a až následně se peče. Tato první fáze je důležitá, ale není vůbec složitá. Dáme do hrnce vodu, mléko a sůl a zahřejeme do bodu varu, stáhneme plamen, přidáme máslo a necháme rozpustit. Jakmile je máslo rozpuštěné, vsypeme najednou celé množství mouky a mícháme a mícháme, až se vytvoří docela hladká hmota a dno hrnce pokryje bílý povlak, trvá to asi 2-3 minuty. Takto odpálené těsto dáme do mísy a necháme vychladnout, průběžně promícháváme. Až je hmota vychladlá, postupně, po jednom zašleháváme vajíčka. Poté přendáme vyšlehané těsto do zdobícího sáčku a na plech vyložený pečícím papírem tvarujeme dle potřeby kolečka apod. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů a hlavně, POZOR, NIDKY ALE NIKDY v průběhu pečení troubu NEOTVÍRÁME“ Jinak nám těsto nevyběhne a placka je na světě 🙂 Pečeme 25 minut.
Můžeme si pohrát s tvary, náplněmi, protože těsto není sladké, je možné použít i slané náplně dle vaší chuti. Níže je vyfocen postup na vytvoření labutí, ale fantazii dejte jakákoli křídla 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta
Markétko, moc Ti děkuji, že jsi mě naučila dělat odpalované těsto. ( A nejen to 😀.)
To já moc děkuji! A těším se na další společné pečení 🙂