Super jednoduchý, krásně voňavý a fakt dobrý. Ve Finsku podobné koláče dělají s borůvkami nebo brusinkami, ale klidně na něj dejte cokoli, co najdete v mrazáku v zimě nebo v létě na zahrádce – rybíz, třešně, jablíčka…prostě dle vaší nálady a fantazie.
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 125 g rozpuštěného másla
- 75 g cukru moučka
- 250 ml mléka
- 2 žloutky
- špetka soli
- citrónová kůra z půlky citrónu
- 35 g droždí
Drobenka:
- 50g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g cukru moučka
Máme dvě možnosti při zadělávání těsta: klasickou, zadělat kvásek z ohřátého mléka, trošky cukru a droždí, který pak přidáme ke zbytku surovin a dobře vymícháme a nebo zvolit totál lenivou verzi, ke které se veřejně přiznávám. prostě všechno dáme do robota a důkladně promícháme 🙂 Necháme kynout asi hodinku, při druhé verzi asi hodinku a půl. těsto rozložíme na plech, poklademe ovocem, okraje koláče potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme cca 20 minut na 170 stupňů.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

