Rozdíl mezi muffinem a cupcakem je v čepici. Tedy konkrétně v tom, že cupcake si zpravidla ozdobíte krémem, marcipánem nebo jiným způsobem. Naopak muffin bývá vyšší v košíčku pečená „buchta“. Ono je to v konečném důsledku asi jedno, hlavně, když chutná 🙂 Dneska Vám sepíšu recept na čokoládový cupcake, tak, jak nejvíce chutná nám. snad bude mít úspěch i u vás 🙂
Těsto:
- 60 g kvalitní hořké čokolády, minimálně 50 % kakaa
- 40 g kakaa
- 100 g másla
- 100 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- špetka soli
- 100 g cukru
- 100 ml mléka
- 20 ml uvařené kávy
Krém:
- 250 ml šlehačky (alespoň 33%, ideálně 40%)
- 125 g kvalitní čokolády
- 100 g mascarpone (není úplně nutné)
Den předem si zahřejeme šlehačku a jakmile trošku bublá, přidáme nasekanou čokoládu, důkladně promícháme a dáme vychladit ideálně přes noc do lednice. Druhý den vyšleháme krém, do kterého přidáme mascarpone. Není úplně nutné, ale krém s ním déle drží pevný tvar. Takže pokud se chystáte jíst hned, můžete vynechat, pokud chcete, aby vydrželo třeba na večer nebo do druhého dne, doporučuji mascarpone přidat.
Rozpustíme čokoládu a máslo ve vodní lázni. Necháme vychladnout. Uvaříme si kávu, necháme vychladnout. Vyšleháme cukr s vajíčky, opravdu důkladně do husté bílé pěny, čím více vyšleháme vajíčka, tím méně pak musíme používat kypřicího prášku do pečiva. Do cukru s vajíčky následně vmícháme rozpuštěnou čokoládu s máslem, mléko a kávu. Mouku smícháme s práškem do pečiva, kakaem, solí jedlou sodou. Postupně vmícháme sypkou část s moukou do tekutých ingrediencí. Rozdělíme do košíčků (vyjde na cca 12 kousků) a pečeme na 180 stupňů asi 20 minut (hodně záleží na vaší troubě).
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


