Z toho univerzálního těsta si můžete usmažit české koblížky, ale vytvořit si i americké donuts. Navíc je úplně jednoduché a moc dobré 🙂 Není to žádná dieta, jasně, ale jednou za čas je i kobliha to pravé jídlo na daný den..
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 160 g másla
- 100 ml mléka
- 60 ml vody
- 2 vejce
- 60 g cukru
- 1/2 kostky droždí
- větší špetka soli
Pokud máte robota nedělejte si moc velkou hlavu a vše do něj dejte a nechte ho pracovat. Je však důležité, aby měly suroviny pokojovou teplotu a máslo bylo povolené. Umíchat těsto bude trvat asi 10 minut. Pokud robota nemáme, zahřejeme mléko, nesmí však být horké, do něj dáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzejít kvásek (15 min), smícháme s ostatními surovinami, vymícháme hladké nelepivé těsto. necháme hodinku nakynout. Těsto poté rozválíme a a vykrajujeme kolečka.
V hrnci si rozehřejeme aspoň půl litru oleje, smažíme buď koblížky, které následně naplníme, nebo vyrobíme koblížky s dírkou, které ozdobíme čokoládou.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář
Severu zdar Vaše Markéta


