
Lososová polévka je úžasný vývar, který určitě osloví i ty, kteří rybí polévky moc nemusí (počítám se také mezi odmítače klasické rybí vánoční polévky). Ve Finsku se vaří celoročně, hodně často se vaří doma, ale také jako oblíbený street food. Co dělá tuhle polévku jedinečnou jsou 3 základní zásady – čerstvá ryba, dobrá smetana a kopr.
Co budeme na přípravu potřebovat:
1 lžíce másla
1 cibule nakrájená na jemno
5 brambor varného typu A
1 a 1/4 l rybího vývaru
100 – 200 ml smetany
čerstvý nasekaný kopr
2 střední mrkve
0,5 kg filetu z lososa nakrájený na kostky
sůl
pepř
Pro mne a mou rodinu je finská lososová polévka již několik let spojena s Vánocemi. Vždy koupíme celého lososa a užijeme si čerstvou rybu v různých podobách.
Den před Štědrým dnem vždy vaříme rybí vývar. Lososa naporcujeme – oddělíme hlavu a ploutve (vše do odpadu), odřízneme filety, očistíme.
Z odřezků z filet, kostí a páteřní kosti uvaříme vývar. Pozor, maso vkládáme do studené vody, my vaříme vždy 5 litrů vývaru. Jakmile voda zavaří, posbíráme pěnu, přidáme koření (5 bobkových listů, pár kuliček pepře a nového koření) a zeleninu (nahrubo očištěnou mrkev, celer, petržel a celou neloupanou cibuli překrojenou napůl).
Vývar táhneme na nízký výkon sporáku min. 90 minut, ale klidně i déle. Poté vybereme vše, co jsme do vývaru přidávali, a přecedíme do jiného hrnce přes čistou utěrku.
Vývar necháme vychladnout a uložíme do ledničky.
Na Štědrý den pak polévku dovaříme.
Ve velkém hrnci na másle zarestujeme najemno nasekanou cibuli, po 5 minutách přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a brambory. Opět osmahneme, a zalijeme vývarem.
Osolíme a opepříme. Jakmile brambory a mrkev změknou, vmícháme do polévky smetanu a provaříme. Poté přidáme najemnou nasekaný kopr a znovu dochutíme, pokud je to potřeba.
Když polévku odstavujeme z varu, vložíme do ní na kostky (cca 2 x 2 x 2 cm) nakrájený filet z lososa a po cca 3 minutách můžeme servírovat. Dozdobíme snítkou kopru.
Pozn.: Opravdu počkejte s vložením masa do polévky, to pak bude tak akorát uvařené a nebude se rozpadat na drobné kousky.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

