
Muurikka. Finská značka zajímavých uďáků a grilů. Nám dělá už dva roky radost „příruční“ uďák, který můžete dát na terasu, balkon, prostě nerezový krasavec připravený kdykoli po ruce. Rybu nebo maso máte do hodinky hotové, a na výběr máte řadu dřevěných štěpek k uzení – třeba buk s jalovcem je skvělá varianta. A výsledek je doslova k sežrání. Ideálně hned, zatepla. Tenhle typ uďáku vám ale nevyudí klobásky nebo nasolené maso k dlouhodobějšímu uskladnění.
Dneska to u nás vyhrála kombinace uzených brambor a lososa. Pokud nemáte Muurikku, tak samozřejmě hybaj pořídit, ale při troše šikovnosti stejnou radost zvládnete i s klasickým grilem.
Co budeme na přípravu potřebovat:
8 – 10 menších brambor
cottage cheese
křen
filet z lososa
petržel
olivový olej
Vyudíme předem uvařené a mírně „rozplácnuté“ brambory, filet lososa před uzením osolíme. Brambory rozložíme na talíř, osolíme, posypeme nahrubo nasekanou petrželkou, nastrouhaným křenem a cottage sýrem. Pokapeme olivovým olejem a přidáme vyuzeného (nebo grilovaného) lososa. Geniální, jednoduché a fakt, fakt dobré 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

