
Určitě to znáte. Spižírna zeje prázdnotou a vám se do toho obchodu fakt nechce. Normálně si peču chleba doma sama, ale někdy to prostě nevychytám a taky, co si budeme povídat, ono to docela trvá. Takže vám dnes nabízím finskou záchranu, doslova za 5 min. Teda 5 minut příprava a 5 minut pečení 🙂 A jak jinak než jednoduše – 5 ingrediencí a máte hotovo. Kdo by odolal? 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 200 g celozrnné žitné mouky
- 100 g másla
- 200 ml mléka
- 1 lžička soli
Smícháme obě mouky a sůl. Přidáme na kostičky nakrájené máslo z lednice a prsty promneme tak, aby vznikla hmota podobná drobence. Přidáme mléko a hněteme, dokud se nespojí v hladké těsto. To rozválíme na co nejvíce tenkou placku (množství je dost velké, takže placky válejte raději vždy jen z části těsta). Vykrojíme skleničkou nebo jiným vhodným nástrojem. Je dobré placičky propíchat vidličkou – pokud nemáte speciální finský váleček s hroty 🙂 Pečeme 5 minut v předem vyhřáté troubě na plechu s pečícím papírem na 230 stupňů.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

