
Johan Ludvig Runeberg byl finský básník (mimo jiné autor slov finské hymny), který se narodil 5. února 1804. Tento skromný recept vytvořila Runebergova manželka z toho, co našla ve spíži, a vzniklo z toho básníkovo oblíbené jídlo. A i když jsem od Runeberga (zatím) nic nečetla, jeho manželku za tento minidortík velice chválím 🙂 Mimochodem, v celém Finsku se tento dezert peče pouze 5. února – na počest Runebergova dne, a jediné místo, kde ho lze ochutnat celoročně, je město Porvoo, kde Runeberg prožil velkou část života, a kde také v roce 1877 zemřel.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 150 g másla
- 130 g cukru krystal
- 2 vajíčka
- 100 ml smetany
- 60 g mletých mandlí
- 85 g mletých piškotů
- 90 g hladké mouky
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
Na zdobení:
- malinová marmeláda
- cukrová poleva
- rum
Utřeme máslo s cukrem do pěny a po jednom zašleháme vajíčka. přilijeme smetanu a opět zašleháme. Přidáme do směsi mandle a mleté piškoty, promícháme, a dále prosijeme mouku s práškem do pečiva. Promícháme a plníme do nějaké vhodné formy, např. na muffiny, kterou si předem vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pečeme na 200 stupňů asi 15 min. Po upečení polijeme rumem (nutné :-), ozdobíme marmeládou a cukrovou polevou (tu si uděláme jednoduše z moučkového cukru a citrónové šťávy).
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

