
Tohle je prostě miláček. Nejvíc finský chleba, co si dovedu představit. Chlebík je báječný, jednoduchý, jen je třeba si na přípravu vyhradit trošku času, ale samotné práce s ním není mnoho. Tady nemá cenu nic předstírat, zkuste, pochopíte 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 400 g žitné mouky
- 450 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 7 g sušeného droždí
Pokud chcete chlebík mít připravený k nedělní snídani, je třeba začít v sobotu večer. Nic složitého – do misky dáme cca 100 ml vlažné vody, pár lžic mouky (cca 50 g) a droždí. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a dál se nestaráme. Druhý den ráno přidáme zbytek mouky, vody a sůl. Promícháme do hustoty těsta. Pozor, je dost lepivé, ale nebojte, to nevadí. necháme cca 1 hodinku odpočinout pod utěrkou až zdvojnásobí objem. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a na plech vyložený pečícím papírem vytvoříme dvě placky, které rozmačkáme. Finové dělají doprostřed důlek, aby měl chlebík tvar disku, ale není to nutné. Opět necháme hodinku nakynout. Poprášíme moukou a můžeme péct v troubě na 220 stupňů cca půl hodiny.
Žitná mouka je trochu specifická, pokud by se vám špatně pracovalo s těstem, bylo opravdu hoooodně lepivé, nebojte se ji trošku přidat.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Šel by ten chlebík upéct v domácí pekárně? Mám doma přímo z Finska mouku (ruisleipä-aines). Předem děkuji za odpověď. Hanka
Hezký den Hanko, bohužel sama s tím nemám zkušenost, ale asi bych to zkusila. V těstě není kvas, ale droždí, takže by to mělo fungovat 🙂 Dejte případně vědět, jak dopadlo, držím palce! Markéta