
Tento recept je „dárek“ od rodilé Finky, která se se mnou podělila o kouzlo tohoto úžasného, jiného chleba. Ne všem zachutná – je hutný, trošku nasládlý, plný netradičních surovin – ale v kombinaci třeba s lososem, vajíčkem nebo nakládanými sledi je to prostě něco neskutečného – aspoň pro mého muže, který se nad kombinací s lososem rozplývá asi ještě teď. Chlebíček je báječný i v tom, že ačkoli teda nejsem příznivcem mražení chleba a pečiva, v tomto případě neuděláte chybu. Jediná komplikace jsou ingredience, které jsem si přivezla raději ve větším množství, ale myslím, že ti zdatní z vás, je určitě objeví i tady v Česku 🙂 Držím palce!
Těsto:
- 500 ml kefíru
- 1 balíček (7 g) sušeného droždí
- 0,5 – 1 lžičky soli (dle chuti)
- 1,5 dcl tmavého sirupu (může být melasa) – viz. foto
- 1,5 dcl otrub – viz. foto
- 1,5 dcl sladu – viz. foto
- 1,5 dcl celozrnné žitné mouky
- 5 dcl hladké mouky (lze nahradit špaldovou, žitnou)
Mírně zahřejme kefír a necháme v něm aktivovat sušené droždí. Přidáme všechny ostatní ingredience, je jedno v jakém pořadí, jen musíme důkladně promíchat, aby nezůstaly nikde hrudky mouky a struktura byla rovnoměrná. pečeme poměrně dlouho, nebojte se toho. Na 170 stupňů hodinu a 50 minut. Po hodině pečení je možné, ale ne nutné, povrch potřít trochou tmavého sirupu rozpuštěného v několika lžících horké vody.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta






