Bagety, se kterými se budu péct 3 dny? No to ani nááááhodou. No way. Nikdy. Nejsem blázen.
Tak jo, asi jsem 🙂
Ale ono to fakt není tak strašné, každý den pár minut… A výsledek fakt stojí za to!
Den první – preferment – uhněteme těsto z následujících surovin a dáme zabalené do lednice přes noc
- 450 g hladké chlebové mouky (pšeničná)
- 7 g soli
- 245 ml vody
- 5 g čerstvého droždí
Den druhý – těsto – vypracujeme těsto, do kterého zapracujeme preferment z prvního dne, dáme znovu do lednice
- 500 g hladké chlebové mouky (pšeničná)
- 10 g soli
- 300 ml vody
- 10 g droždí
Den třetí – pečeme
Těsto rozdělíme na 6 dílů a vytvarujeme do dlouhých baget. Necháme odpočívat a kynout pod utěrkou aspoň hodinu. Bagetky před pečením nařízneme a pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů. Na prvních 10 minut necháme v troubě další plech nebo kastrůlek s vodou, která umožní těstu hodně hydratovat. Dalších 15 minut pečeme už bez vody.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Povedly se! Jen jsem je musela péct o pět minut kratší dobu, byly už tmavé. Chuťově jsou skvělé. Akorát je neumím tak pěkně nařezat, nožem mi to moc nejde.
To mám radost 🙂 Určitě záleží na troubě, co se týče délky pečení, vždycky jsou ty časy orientační. Na nařezání baget, chleba ale i dalšího pečiva se mi nejvíce osvědčila obyčejná žiletka 🙂
Sakra. A manžel používá elektrický holicí strojek. Ten mi moc nepomůže 😀 něco si koupím
🙂 tak k tomu nejde nic říct 🙂