Nebudu lhát, tohle těsto mi dalo zabrat. Je to pracnější. Lítala nějaká ta slovíčka. Byly to nervy. ALE! na konci jsem si říkala, proč se vlastně tak stresuji? Byly výborné! A zkusím Vám napsat pár triků, jak si to ulehčit 🙂
Tenhle recept je opět trošku zdlouhavější, značka ideál je, začít v pátek večer, pokud chcete croissanty na nedělní snídani. Ale není to na dlouho, věřte mi 🙂 A pokud máte robota nebo silného muže, je to úplně brnkačka.
Recept na pátek:
- 500 g hladké mouky (hodně záleží na kvalitě mouky, je možné, že bude nutné trochu přisypat, já teda přidala)
- 10 g soli
- 50 g cukru krystal
- rozšlehané vejce (použijeme jen polovinu druhou si necháme na potření)
- 25 g droždí
- 300 ml vlažné vody
Tohle všechno dejte na minimálně 10 minut hnětat do robota, nejprve na nižší potom na vyšší otáčky. Cílem je těsto, které nebude lepit, bude pružné, nebude se trhat. nebojte se proto přidat mouku, pokud tohoto stavu nedocílíte. Pokud nemáte robota, zadělejte nejprve ve vlažné vodě droždí s trochou cukru, nechat nabobtnat a potom přidejte další ingredience. Těsto dáme na noc do lednice, přikryjeme potravinovou fólií.
Recept na sobotu:
- těsto z předešlého dne
- 220 g másla (s máslem je to tak, že by mělo tvořit čtvrtinu váhy těsta, tzn., pokud jste přidávali mouku, raději těsto převažte a případně přidejte máslo)
No a teď přijde ta „sranda“. Je třeba máslo rozválet na placku / čtverec. Mě se osvědčilo vzít dvě potravinové fólie a válečkem máslo rozklepat,, rozválet, prostě udolat. poté rozválíme těsto na čtverec o trochu větší než je čtverec másla. Zabalíme jako do obálky, jen tak, aby se rohy dotýkaly, ale nepřekrývaly. Rozválíme na obdélník, který složíme ve třetinách. zkusila jsem vám to nakreslit, moc se všem omlouvám 🙂 dopředu. No a tenhle přeložený obdélník dáme do lednice na hodinu. Po hodině rozválíme opět a opět přeložíme. Znovu do lednice na hodinu. A pak stejný postup ještě jednou. Po posledním chlazení vyválejte obdélník, který rozřízneme na trojúhelníky, ty zamotáme. Necháme ještě hodinu kynout. Potřeme vejcem, které nám zbylo. pečeme na 220 stupňů ve vyhřáté troubě na plechu s pečícím papírem asi 10-12 minut.

Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

