Rychlý a všehoschopný sladký chlebík. Historie jeho vzniku a většího rozšíření je spjatá s větším užíváním prášku do pečiva a sody v Americe kolem roku 1870. Největší rozmach přišel za krize v třicátých letech minulého století, kdy se prostě nic nevyhodilo. ani už téměř černé a samochodící banány. A ty jsou základem tohoto receptu. takže, jestli se vám nějaké doma povalují a už na pohled moc lákavě nevypadají, nebojte se je použít 🙂
Těsto:
- 250 g hladké mouky, nebo špaldové, nebo jemných vloček, nebo bezlepkové mouky, prostě co dům dá a váš žaludek snese 🙂
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 150 g cukru krupice (ale může být i méně)
- 3 celá vejce
- 4 zralé až přezrálé banány
- 200 g rozpuštěného másla
- 1 lžička kardamomu
- ořechy (jakékoli – vlašské, pistácie – nesolené, para, kešu, ale klidně i mák)
Podstata je jednoduchá a těsto také – rozmačkáme v míse banány vidličkou, přidáme vejce a rozšleháme. Následně vmícháme všechny ingredience, s výjimkou másla, to necháme až nakonec, až je směs spojená a máslo přimícháme. Chvilinku to trvá než se spojí, ale nebojte, jde to. Pečeme ve formě na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem cca hodinu na 170 stupňů.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

