
Tahle jednoduchá hnízdečka se ve Finsku pečou hlavně na prvního máje jako přivítání jara. Není ale důvod čekat tak dlouho, příprava je maximálně jednoduchá – jak jinak – a výsledek mňamózní. A pokud je dozdobíte například rozpuštěnou čokoládou, máte krásný dezert k nedělnímu obědu.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 3 vejce
- špetka soli
- 40 g krupicového cukru
- 150 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- vanilka dle chuti
Na smažení a ozdobu:
- slunečnicový olej
- moučkový cukr
- rozpuštěná čokoláda (volitelné)
Všechny suroviny na těsto jednoduše dáme do mísy a šlehačem spojíme v hladké těsto. Necháme 30 minut odpočinout. Těsto je docela řídké, nebojte se toho, asi o malinko tekutější než na české palačinky. V mezičase si připravíme pánev, do které nalijeme vyšší vrstvu oleje – odhadem asi 2 cm. Můžeme použít např. kulatá vánoční vykrajovátka, abychom hnízdům dali tvar, ale myslím, že třeba i srdíčka nebo jiný jednodušší tvar bude krásný.
Těsto po 30 minutách naplníme do zdobícího sáčku nebo prostě jen naléváme lžící do formičky ponořené v rozehřátém oleji. Smažíme po obou stranách, až hnízdečka zezlátnou – netrvá to déle než minutku z každé strany. Pocukrujeme, případně polijeme rozpuštěnou čokoládou.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

