V tomto receptu je celý Sever. Šťavnatá jablíčka v kombinaci se skořicí, vanilkou, kardamomem mi prostě učaroval. Je jednoduchý, výborný i na druhý den a ta vůně při pečení přiláká ke stolu i sousedy 🙂 Koláč je tzv. hrnkový, takže na chalupě, kde nemáte váhu, nebo prostě vždycky, když se vám moc nechce špinit spoustu nádobí, tenhle koláč vám udělá tu nejlepší službu.
Drobenka:
- 1 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1/3 hrnku cukru krystal
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 lžička skořice
- špetka soli
Těsto:
- 1/2 hrnku másla
- 1 a 1/2 hrnku cukru krystal
- 2 vajíčka
- 1 hrnek zakysané smetany
- vanilka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kardamomu
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky soli
- 2 jablíčka nakrájená na kostky
Nejprve si připravíme drobenku smícháním všech surovin a propracujeme prsty, dokud se nespojí. Na přípravu těsta nejprve utřeme máslo s cukrem do pěny. Poté přidáme vajíčka a také důkladně utřeme. Čím déle a důkladněji utřeme máslo s cukrem a vejci, tím více vzduchu a nadýchanosti se nám podaří do koláče dostat. pak už přidáme další ingredience a nakonec pokrájená jablíčka. Vymícháme těsto, uložme a rozetřeme do formy vyložené pečícím papírem a navrch nasypeme připravenou drobenku. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 50 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

