Rebarbora je poklad 🙂 A na Severu obzvlášť, tam ji prostě mají všude. Někomu moc nechutná pro svou mírně kyselou chuť, ale pro milovníky všech citrónových dezertů, zmrzlin atd., je to parádní alternativa. A pro ty ostatní je možná kombinace třeba s jahodami nebo jiným sladším ovocem.
Sirup nebo limonádu můžeme udělat dvojím způsobem, podle toho, jestli chcete uchovat nápoj dlouhodobě, nebo budete dělat jen malou várku na okamžité použití. Sirup vydrží až rok, limonáda v lednici maximálně týden.
Sirup
- 750 g na kousky nakrájené, omyté rebarbory
- 2 bio citróny
- 2,5 litru vody
- 2 kg cukru
- 40 g kyseliny citrónové
Limonáda
- 250 g na kousky nakrájené, omyté rebarbory
- 1 bio citrón
- 0,5 litru vody
- 300 – 400 g cukru (raději vyzkoušejte menší a pokud bude stále kyselá, přidejte cukr)
Očištěnou, pokrájenou rebarboru dáme do mísy nebo hrnce. Dáme vařit vodu, až se zavaří na bod varu, v případě sirupu do ní navíc vsypeme kyselinu citrónovou. necháme zcela vychladit. Na kolečka nakrájený citrón dáme k rebarboře. Vodou zalijeme rebarboru s citrónem a necháme aspoň 24 hodin louhovat při normální pokojové teplotě zakryté třeba utěrkou. Po této době přecedíme výluh přes cedník ideálně ještě s plátýnkem a dáme zavařit společně s cukrem, dokud se cukr nerozpustí a na dně hrnce se začnou dělat bublinky. Plníme v případě sirupu do vymytých sklenic ještě horké a a otočíme do vychladnutí víčkem dolů. V případě limonády necháme jen vychladit a dáme do lednice.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

