
Venku je konečně zima, jak má být! Sníh, led, krystalky a všechno to kolem…. Chtěli byste mít takovou malou arktickou zimu i na talíři? Není nic jednoduššího – jak jinak už to může v severské kuchyni být, že ano. Arktická roláda je bez lepku, za pár minut a jednoduchá 🙂 Určitě vyzkoušejte nejen v zimě.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 3 vajíčka
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
Náplň:
- moučkový cukr na posypání
- 1 l zmrzliny dle chuti
Nejprve ušleháme vajíčka s cukrem . nejlépe ručním šlehačem a poměrně dlouho – čím déle budeme šlehat, tím lépe, dejte tomu 10 minut – je to nejdelší část přípravy, pak už to bude brnkačka. Výsledná směs by měla mít skoro bílou barvu a pěnit. V druhé míse promícháme škrob, prášek do pečiva a kakao. Vsypeme do směsi vajíček a zamícháme. Dáme na plech cca 30x30cm vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut.
Zmrzlinu dle výběru – u nás čokoláda-vanilka – necháme trochu povolit, rozložíme na upečenou roládu a můžeme přidat ovoce, nastrouhat čokoládu dle chuti. Dáme do mrazáku na cca 1 hodinu. Nebo tam může roláda počkat, než budete mít nečekanou návštěvu 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

