Jestli si pamatujete tuhle buchtu z dětství, určitě ji máte spojenou s alobalovou miskou, ve které se prodávala. Občas na ni ještě v obchodě narazím, ale nevím jestli je to věkem nebo něčím jiným, přijde mi, že prostě už nechutná tak dobře….. Zkuste tento recept, třeba vám vyvolá ty správné vzpomínky 🙂
Těsto:
- 4 vejce (žloutky zvlášť, bílky zvlášť)
- 220 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk
- 250 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 dcl oleje
- 1 dcl vody
- šťáva ze 2 bio citrónů
- kůra z 1 bio citrónu
Vyšleháme si žloutky s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej a šleháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vodu, citrónovou kůru a citrónovou šťávu. Nakonec jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pečeme cca půl hodiny na 170 stupňů v kulaté dortové formě, kterou vyložíme pečícím papírem (stačí jen spodní část). Pocukrujeme nebo potřeme citrónovou polevou.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

