
Nebojte se kynutého těsta! Tyto výborné koláčky z kynutého těsta můžete nechat kynout v lednici přes noc, takže ráno stačí jen vytvořit krásné koláčky a voňavá snídaně vám zabere maximálně půlhodinky. Stojí to za zkoušku 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 110 ml mléka
- 14 g sušeného droždí
- 840 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 6 žloutků
- 2 lžičky soli
- 225 g másla
- 330 ml 12% smetany
Poleva a zdobení:
- 200 g moičkového cukru
- 35 g másla
- sůl
- smetana na zředění
- višně v rumu, marmeláda, povidla – dle chuti
Nejprve trochu zahřejeme mléko a do něj přidáme droždí – necháme asi 15 minut odležet. Připravený kvásek smícháme se všemi ostatními surovinami, je jedno v jakém pořadí, všechny by však měly mít pokojovou teplotu. Vymícháme těsto, které by se nemělo příliš lepit. Přikryjeme fólií a dáme přes noc do lednice.
Druhý den z těsta tvoříme koláčky, nebo šneky, nebo uzlíky – dle libosti. Já jsem si oblíbila tvar květinky, kdy smotám dva prameny těsta do uzlíku. Necháme ještě aspoň půl hodiny nakynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Před pečení uděláme důlek a naplníme marmeládou, ovocem, džemem, dle chuti. Pečeme cca 15 minut na 175 stupňů.
Polevu, která je charakteristická pro dánské snídaňové pečivo, připravíme rozmícháním cukru s máslem, solí a smetanou – tu přidáme až nakonec a ředíme jí polevu tak, aby se dala dobře zdobit. Odhadem je cca 50 ml smetany.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Idem na ne a rovnou z kvasku…. Těsto je hebké jak….. 💓
Rovnou z kvásku?! No paráda, to jsem moc zvědavá, Martino, určitě dejte vědět jak dopadlo 🙂
Mám luxusne pečivo, ktore nieje presladene, je měkké a dokonale s domacou boruvkovou marmeládou….. Ráda by som poslala foto, ale sem ho nevlozim 🤷♀️🥰