Podzimní počasí pro mě znamená naprostou změnu v kuchyni – lehká zelenina končí a nastává čas pro výraznější chutě, dům vonící kořením a zpracování dýně. Nevím, jak to vypadá u vás, ale nám se vždycky podaří „úroda“. Tak pokud nevíte co s dýní a nechcete skončit jen u kompotu, tak zkuste tyhle dýňové koláčky, jsou skvělé…
Dýňové pyré:
- 1 malá dýně typu hokkaido
Těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 150 g mléka
- 100 g másla pokojové teploty
- 100 g cukru krystal
- 25 g droždí
- špetka soli
- 1 vejce
- 1 lžíce skořice
- 100 g dýňového pyré
Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na větší kousky. Dáme péct na pečícím papíře do trouby na 180 stupňů 30 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem a necháme vychladnout.
Pokud vlastníte robota, nechte ho pracovat. Tzn. s klidnou duší dejte všechny suroviny do něj a nechejte 10 až 15 minut hnětat. Důležité je, aby suroviny měly pokojovou teplotu. Pokud robota nevlastníte, nechte nejprve zahřát mléko, přidejte droždí a lžíci cukru a nechejte vzejít kvásek. Pak už smícháme další suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Necháme krátce (30 minut) nakynout pod utěrkou. Poté vytvoříme z těsta 16 kuliček, které, pokud chcete, dejte kynout svázané do tvaru dýní. Příliš provázky neutahujeme, naopak, nechejte co nejvíce volné a zvolte nějaký přírodní motouzek. Pokud se vám nechce „hrát“ s tvarem dýně, klidně nechte jen bulky. Necháme ještě 2 hodiny (ano, čtete správně!) kynout pod utěrkou. Pečeme na pečícím papíru na 200 stupňů cca 12-15 minut podle trouby.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář
Severu zdar Vaše Markéta







