Estonsko je velmi malá země, dokonce i ve srovnání s Českem. Na Sever tak úplně nepatří, ale… Je to pro mě vstupní brána k Severu. Estonština se velmi podobá finštině. Mají moře, krásné pláže, a lesy… Lesy jsou tam napohled skoro stejně hluboké jako ty ve Finsku. Takže Estonsko beru na milost a Kringel je záležitost srdeční 🙂
Vyzkoušejte tohle jednoduché kynuté těsto a nechte si byt nebo dům provonět asi nejvoňavějším „zimním“ kořením – skořicí.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 15 g čerstvého droždí
- 300 g hladké mouky
- 120 ml mléka
- 1 žloutek
- 30 g změklého másla
- 1 lžíce cukru
- špetka soli
Náplň:
- 50 g másla
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce skořice
- mandle na ozdobu
Kynuté těsto připravíme prostým smícháním surovin v pokojové teplotě a necháme v kuchyňském robotu hnětat. Pokud nevlastníte robot, připravíme nejprve kvásek – mléko, droždí a cukr necháme chvíli pracovat a potom vmícháme zbytek surovin. Zpracujeme hladké nelepivé těsto.
Necháme kynout asi hodinku. Poté těsto rozválíme na co nejtenčí placku, nejlépe obdélníkového tvaru. Tu potřeme připravenou směsí utřeného másla s cukrem a skořicí. Zarolujeme jako roládu a pak překrojíme podélně. Vzniklé dva copy spleteme a přeneseme na plech s pečícím papírem, kde vytvoříme z copu kruh. Pečeme cca 30 minut na 160 stupňů. Můžeme posypat před pečením mandlemi.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta
Ochutnávka Kringelu a Estonska 🙂

