
Těsto na sto způsobů – a tenhle je krásný a zábavný…Pojďte si užít pečení a vytvořte si jednoduchou přílohu nebo svačinku. A různé mohou být i metody pečení: minitrdelníky na bambusové tyčce můžete upéct klasicky v troubě, ale v létě – a vlastně i v zimě – třeba i na grilu. Zimní grilovačku na severský způsob máme v plánu, takže inspirace určitě přibude 🙂 Fantazii se meze nekladou, takže upečené minitrdelníky si můžete užít ještě teplé samotné, se skořicovým cukrem nebo s džemem. Rozhodně se dají použít i jako příloha k jiným pochutinám.
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 0,5 lžičky soli
- 2 lžíce cukru
- 7 g sušeného droždí – nebo 17,5 g čerstvého droždí
- 150 ml mléka
- 1 lžíce rostlinného oleje
Namočíme bambusové tyčky na 20 minut do studené vody. Pokud používáme sušené droždí, smícháme všechny suché ingredience, tedy sůl, mouku, cukr, sušené droždí a dobře promícháme. Přidáme mléko a olej a vymícháme hladké těsto. Pokud používáme čerstvé droždí, necháme jej nejprve chvíli „nastartovat“ v trošce vlažného mléka se lžičkou cukru. Dále pak postupujeme stejně: smícháme všechny suché přísady, přidáme tekutiny a kvásek a dobře promícháme. No a pokud máme robota, hlavu si nelámeme a šup s tím do něj a ať pracuje 🙂
Těsto necháme alespoň 30 minut kynout. Na pomoučené ploše rozdělíme těsto na cca 8 dílků, vyválíme na proužky a pevně omotáme kolem bambusu. Necháme ještě chvíli nakynout.
Pečeme v rozehřáté troubě 10 minut (nebo nad grilem – musíme hlídat) na 200 stupňů.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

