Jablečný koláč je klasika asi každé kuchyně. Zkuste tenhle jednoduchý skandinávský se základním těstem. Výborně se hodí i špaldová nebo bezlepková mouka. A pokud máte zásobu jablíček, které už volají po konzumaci, jako tomu je u nás, neváhejte. Protože je koláč samotný super jednoduchý, můžete si vyhrát třeba s přidáním zmrzliny, krémové omáčky, rozvařených malin a tak… A nebo zkusit koláč obráceně – jablíčka schovat dospod a posypat směsí z uvedených ingrediencí na těsto – varianta pro super lenivé 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 125 g másla
- 120 g cukru krystal
- 1 vajíčko
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- vanilka
Na zdobení:
- 3-4 jablka
- skořice dle chuti
- perlový cukr
- máslo
V misce rukama zpracujeme máslo s cukrem tak, abychom vytvořili kouli. Přidáme vejce, to už zašleháme např. vařečkou nebo jiným vhodným nástrojem. Prosejeme mouku s kypřícím práškem, můžeme dát vanilku. Těsto není nutné nechávat odležet v lednici, můžeme s ním hned pracovat. Vhodnou, nejlépe kulatou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto dáme do formy rukama upravíme do tvaru. Poklademe jablky, která posypeme skořicí a cukrem, můžeme přidat pár plátků másla. Pečeme na 200 stupňů asi 25-30 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

