Úplně nejvíc univerzální těsto na koláče! Moje oblíbené – a pokud hledáte recept na zaručený úspěch – zkuste 🙂
Na 3 velké koláče:
- 500 g polohrubé mouky
- 250 ml mléka
- 75 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- špetka soli
- 125 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 35 g čerstvého droždí
Asi je to špatně a určitě to není nejvhodnější profi postup, ale já prostě všechny suroviny hodím do robota a nechám hnětat. Jakmile je těsto vláčné, nelepí se a je krásně jemné, dám ho na hodinu kynout.
Správně by však bylo dát do teplého (ne horkého) mléka droždí, lžičku cukru a chvilku nechat. Přidat část mouky, zamíchat a postupně dodat bývající suroviny a hnětat těsto. Hodina na kynutí je zase vhodná.
A pak už můžete těsto zpracovat – rozválet na koláče, naplnit jakýmkoli ovocem, ale i tvarohem, mákem, co je libo.
Peču na 170 stupňů cca 20 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

