
Masopustní bochánky z Finska. Sice trošku opožděně, ale co už 🙂 Jedí se o masopustu, tedy v období od tří králů do popeleční středy.
A proč se tyto bochánky nazývají Laskiaispulla? No, latinsky „vynechat maso“ je carne lasciare. Lasciare zní jako laskea ve finštině, což znamená jít sáňkovat. Zní to stejně. A tak aby se v tom Fin vyznal 🙂
Každopádně, bez ohledu na tradice – dejte si je kdykoli, jsou báječné!
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžíce mletého kardamomu
- 1 vejce
- 100 g rozpuštěného másla
Na potření:
- rozšlehané vajíčko
- madle na ozdobu
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, máslo si nechejte rozpustit. Hněteme v robotu nebo ručně hladké těsto, které mírně lepí. Necháme kynout asi 1,5 hodiny. na plech vyložený pečícím papírem uděláme kuličky z těsta (z tohoto množství vyjde asi 16 bochánků). Potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme mandlemi, pečeme v předehřáté troubě ccca 12 minut na 220 stupňů. Můžeme dozdobit marmeládou a šlehačkou.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

