
Tenhle koláč úplně tak ze Severu není. Základem je ve Skandinávii oblíbené „klasické“ linecké těsto, doplněné o tvaroh. A ovoce. spousta ovoce. Pokud si chcete tento koláč doladit na severskou notu, doporučuji vybrat rebarboru jako ovoce. I když je to teda zelenina 🙂 Protože koláče s rebarborou jsou švédská klasika a u každého domečku najdete tuhle nenáročnou rostlinu. Je velká škoda, že z českých zahrádek docela zmizela. Až na pár výjimek a díky za ně 🙂 A příští rok snad i já tuhle krásku zasadím do své zahrádky. Pro tentokrát tedy s odpuštěním koláč vyfocen s třešněmi, protože ten předchozí, s rebarborou je nenávratně sežrán 🙂
Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 180 g cukru
- 1 vajíčko
- 1 celé máslo 250 g (prosím v tomto případě opravdu zapomeňte na všechny hery apod.)
- 1 prášek do pečiva
- vanilka
- citrónová kůra z celého citrónu
- trošku mléka dle hustoty těsta – cca 3-4 lžíce
Náplň:
- 250 g tvaroh (v tomto případě může být klidně i vaničkový)
- cukr moučka dle chuti – dávám dvě vrchovaté lžíce
- 1 vajíčko
- ovoce dle chuti – ideálně s mírně kyselkavým nádechem – maliny, višně, samozřejmě rebarbora, ale i jahody
Ze surovin na těsto vytvarujte bochánek. Máslo je dobré nechat trošku povolit na pokojovou teplotu, ať se tolik nenadřete. Odebereme asi 2/3 těsta a rozválíme na velikost plechu, ten vyložíme pečícím papírem a těsto upravíme, aby zakrylo celý povrch. Ze zbylé třetiny si dělám váleček, kterým zvýším okraj koláče, dělám takovou zábranu pro tvaroh, aby neutíkal, kam nemá. Tvaroh rozšleháme s vajíčkem a cukrem a navrstvíme na koláč. Pokryjeme ovocem. Pokud vám ještě zbyla část těsta, můžete udělat mřížku, nebo vykrájet kolečka, srdíčka atd. a jimi koláč ještě dozdobit. Pečeme cca půl hodiny při 160 stupních.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

