Nevím, jak to máte vy, ale já, když doma řeknu – jaký koláč mám upéct, se v 99% případů dočkám této odpovědi: mřížkový! Takže zkuste, jak to bude fungovat u vás 🙂
Těsto:
- 600 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 8 lžic mléka
- 1 vanilkový cukr
- kůra z jednoho citrónu
Náplň:
- 4-5 středně velký jablek
- cukr dle chuti
- skořice
- marmeláda, povidla nebo i třeba lehce ovařené ovoce
Všechny suroviny vypracujeme v hladké těsto a dáme do lednice odležet alespoň a půl hodiny. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka, ze kterých následně mírně vymačkáme šťávu. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. první polovinu rozválíme a následně jím vyložíme dno formy (já používám formu o průměru 28 cm). Okraje z formy okrojíme ostrým nožem a necháme pro použití na mřížku. na těsto uložíme nastrouhaná a vymačkaná jablka, posypeme cukrem a skořicí. Rozválíme druhou část těsta a položíme na jablka. Opět okraje okrojíme, potřeme marmeládou nebo ovocem. Z obou zbylých částí těsta vytvoříme buď mřížku, anebo třeba vykrajovátky různé tvary, tady je fantazie to pravé k realizaci pokaždé nového koláče 🙂 Pečeme na 170 stupňů asi 35 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

