Tady jsou slova fakt zbytečná. makovka a kakao. Snídaně z dětství. jdeme na to 🙂
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 225 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 100 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 75 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Na potření:
- 1 rozšlehané vajíčko
- mák na posypání
Pokud máme robota, klidně dejme všechny přísady o pokojové teplotě do něj a necháme ho pracovat na střední výkon 5-7 minut. Pokud robota nemáme, uděláme si kvásek z mléka, droždí a trošky cukru. necháme 10 minut odstát a přidáme další přísady. Vymícháme hladké těsto. necháme kynout při pokojové teplotě 1,5 hodiny. Rozpis je na 16 makovek, ideálně rozdělíme těsto na 2 bochánky. ty vyválíme do kruhu a nakrájíme na 8 dílků každý. Dílky srolujeme do tvaru rohlíčku. necháme opět kynout, asi půl hodiny, na plechu s pečícím papírem. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem. pečeme asi 15 minut na 180 stupňů.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Neuvěřitelně chutné a návykové 😉