
Meringues – česky pusinky – jsou velmi oblíbenou sladkostí ve všech severských státech. Jenže, jak už to tak bývá, oproti těm našim se trochu liší. Buď se do nich přidá ve Skandinávii tolik oblíbený kardamon, nebo je prostě udělají super velké 🙂 Přináším vám tu druhou variantu, a rovnou s hořkou čokoládou. Tyhle obříky jsem viděla poprvé letos na finském trhu a říkala jsem si: „To musím mít“. Tak je mám a vy taky – aspoň na obrázku.
A protože mně většinou bílky při pečení vánočního cukroví zbývají a ten čas znovu nadchází, věřím, že pro vás vymyslím ještě další variaci.
Recept opět jednoduchý, jak jinak, jen je zapotřebí dodržet postup, abyste měli pusinky (meringues) nadýchané a aby neztratily tvar. A můžete jim říkat finsky Marenki, švédsky Maräng, norsky Pikekyss či dánsky Marengs kys 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 160 g bílků (to představuje 4-5 vajec)
- 200 g cukru krystal nebo krupice
- 75 g rozpuštěné čokolády (lépe hořká)
Bílky začneme šlehat na malé otáčky, dokud se nezačne tvořit pěna. Jakmile bílky trochu změní konzistenci, přidáváme po troškách cukr, tak po lžíci maximálně. Stále necháme pracovat na nízké otáčky. Po cca 5 minutách bychom měli mít zhruba polovinu cukru zapracovanou. Nyní můžeme zvýšit otáčky a cukru přidávat více. Výsledkem bude velmi tuhý sníh z bílků se zapracovaným cukrem. Do této hmoty opatrně stěrkou přidáme čokoládu. Nepromícháváme nijak silně, jen sem tam stěrkou projedeme.
Dejte vždy velkou lžíci nebo dvě na hromádku na plech vyložený pečícím papírem. Pečte při 110 stupních v horkovzdušné troubě minimálně tři hodiny. Pokud se rozhodnete pro menší pusinky, můžete vyzkoušet můj osobní tip – sušit je v sušičce na ovoce – jde to krásně a zůstávají vždy sněhobílé. Mne k této metodě přivedla permanentně obsazená trouba v předvánočním období, kdy tříhodinové pečení něčeho dalšího je prostě sci-fi 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

