Ta nejvíc obyčejná víkendová sladkost může mít úplně neobyčejnou chuť. Bábovka z třeného těsta je malinko náročnější na nádobí (místo obvyklé jedné mísy, do které smícháte všechno, budete potřebovat mísy dvě :-). A pokud oceníte vláčnou chuť místo dusivého sucha v ústech, směle do toho!
Na těsto:
- 160 g změklého másla (opravdu máslo, žádná rama, hera, máslo v tomto případě staví chuť)
- 250 g moučkového cukru
- 4 vajíčka
- kůra z poloviny bio citrónu (ten opravdu nesmí chybět, pokud nemáte, raději se pusťte do jiného dezertu)
- 300 g polohrubé mouky
- 160 g plnotučného mléka
- vanilka
Utřeme změklé máslo s 200 g cukru, šlehejte opravdu, opravdu dlouho, dokud není hmota bílá, pěnová a viditelně nabyla na objemu. Vezměte si na pomoc robota nebo šlehač. Tohle je nejdůležitější část, díky šlehání není nutné přidávat prášek do pečiva – opravdu jste se nepřehlédli, není tam :-). Oddělíme žloutky od bílků a žloutky postupně zašleháme do hmoty. Přidáme vanilku a kůru z citrónu. V druhé míse – a je to tady, hora nádobí!- vyšleháme bílky se zbylým cukrem, tedy s 50 g moučkového cukru. Do mísy s máslem a žloutky postupně přidáme mouku a mléko, prostě po troškách vmícháváme. Nakonec až vsypeme všechnu mouku a mléko a máme hmotu trochu tužší konzistence, vmícháme velmi opatrně vyšlehaný sníh z bílků. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Pečeme na 160 stupňů cca hodinu (velmi záleží na troubě, vyzkoušíme špejlí, zda se těsto nepřichytává).
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

