
Jedno těsto – řada možností! Asi není nic tradičnějšího v severském pečení než skořicový šnek. A nejen, že ho najdete i v nabídce nejmenovaného nábytkářského řetězce, na severu ho najdete prostě všude. Vážně. Lidé si ke kafi prostě koupí téměř vždy nějakou variantu tohoto pečiva vonícího kardamonem a skořicí. A protože Seveřané patří mezi největší milovníky kávy na světě – kam se hrabou Italové – je spotřeba těchto šneků rekordní. Taky jsem tomu propadla – úplně. Tak nekupujte mražený polotovar v IKEA, Upečte si je doma. Je to snadné a tááák voňavé! 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 780 g hladké mouky
- 150 g rozpuštěného másla
- 500 ml mléka
- 1/2 čajové lžičky soli
- 90 g cukru krystal
- 2 čajové lžičky mletého kardamonu
- 50 g čerstvého droždí
Náplň 1:
- 50 g změklého másla
- 25 g moučkového cukru
- skořice – dle chuti
Náplň 2:
- 50 g změklého másla
- 25 g moučkového cukru
- mleté mandle – dle chuti
Nejprve si připravíme kvásek – v troše teplého mléka rozmícháme lžičku cukru a droždí. jakmile droždí vzejde, promícháme mouku se solí, přidáme další suroviny a nakonec kvásek a zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Pokud máte kuchyňského robota, úplně v poklidu všechno dejte do něj, zapněte a nechte, aby těsto udělal za vás – tady na pořadí surovin až tak nezáleží, těsto se i tak povede 🙂
Připravíme si jednu nebo druhou a nebo obě náplně prostým rozmícháním změklého másla se surovinami.
Po cca hodině by těsto mělo zdvojnásobit svůj objem. Rozválíme ho na obdélník a potřeme náplní. Pak jednoduše zarolujeme a nakrájíme na asi 2 cm kolečka. Potřeme rozšlehaným vejcem a případně dozdobíme. Pečeme 10 minut v horkovzdušné troubě na 220 stupňů.
No a pokud nechcete jen klasické šneky – můžete udělat finské korvapuusti – nebudete tak krájet ze zarolovaného těsta kolečky ale šikmo trojúhelníčky. A pokud chcete další upgrade – zkuste těsto nerolovat, ale jen přeložit napůl, nakrájet na pásky a ty jako copánek ze dvou části smotat a dát mu tvar .
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

