Jedna z nejlepších „zimních“ polévek. Obsahuje spoustu zeleniny, takové zeleniny, co udrží všechny ty parádní vitamíny a nevozí se k nám přes půlku světa. Takže jestli milujete řepu, zelí, mrkev a petržel, udělejte si pár hodin času. Uvařte ten největší hrnec, který doma máte. A máte na 3 dny polévku, která je den ode dne lepší 🙂
Vývar:
- 1 kg hovězího masa na polévku + 0,5 kg hovězích kostí
- 1 cibule
- 2 mrkve
- 1 petržel
- bobkový list, nové koření, pepř, sůl
Uvaříme „klasický“ hovězí vývar – do studené vody dáme vařit maso na mírném plameni, jakmile polévka zavaří, odebereme „pěnu“ a přidáme ostatní suroviny. Vaříme aspoň 2 hodiny.
Polévka:
- 3 řepy
- 1 cibule nadrobno
- 2 lžíce sádla
- 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/4 menší hlávky zelí
- 2 lžíce rajčatového protlak
- 2 stroužky česneku – prolisovaný
- 5 brambor
- sůl, pepř, ocet a cukr na dochucení
Do vývaru přidáme vařit oloupanou řepu, aspoň na půl hodiny. Pak vývar scedíme, řepu nastrouháme a maso obereme. Do hrnce dáme rozpustit sádlo, nakrájenou cibuli na něm osmahneme. Přidáme nastrouhanou mrkev a petržel a osmahneme. Přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku a prolisovaný česnek. Vše znova osmahneme. Přidáme nastrouhanou řepu, pokrájené zelí a brambory na kostky. Přidáme vývar a vaříme aspoň půl hodiny. Na konci osolíme, opepříme, přidáme cukr a ocet dle chuti. Přidáme maso. Ideálně dozdobíme koprem a zakysanou smetanou při servírování.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

