Jestli máte plné zuby brambůrků, slaných tyček a křupek z velkovýroby, zkuste někdy pro návštěvu nebo sami pro sebe věnovat pár minut navíc domácí variantě. Není to nic složitého a když si k tomu uděláte domácí dip, věřte, že příště už se baleným pochutinám v obchodě vyhnete obloukem.
Těsto:
- 200 g hladké mouky (může být i špaldová, graham, zkuste experimentovat, tohle těsto vám to dovolí)
- 100 g vody
- 1 lžička soli
- trošku cukru, tak půl lžičky
- 10 g čerstvého droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- bylinky, čerstvé nebo sušené, pokud je chcete zapracovat do těsta – hodí se tymián, oregáno, rozmarýn
- hrubá mořská sůl na posypání a olivový olej na potření
Těsto na tyčinky je jednoduché, pokud jste leniví jako já a máte robota, dejte vše do mísy a nechte ho pracovat cca 5 minut. Pokud robotem nedisponujete, případně si rádi pohrajte s těstem, dejte droždí s trochou cukru do vody a nechte vzejít kvásek, voda musí být mírně teplá. poté přidejte ostatní suroviny a vypracujte hladké, nelepivé těsto. nechte v míse pod utěrkou kynout cca hodinu. Z těsta nakrájejte tyčinky, přeložte na plech s pečícím papírem, můžete pokapat trochou olivového oleje navíc a posypat hrubou solí. Nechte ještě pár minut nakynout. Pečeme na 180 stupňů dozlatova. Podle trouby to trvá cca 25 minut. Várka vyjde na jeden plech, může se vám stát, že další už bude dvojnásobná 🙂 Tip na dip – úplně ideální je tvaroh s bylinkami, česnekem a solí….
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

