
Masové kuličky jsou na Severu pojem. Jsou všude a každá rodina má ten „svůj“ recept. Asi jako my přísáháme na ten náš jediný, nejlepší bramborový salát, který se má dělat tuhle s vejcem, tam se salámem, podobné debaty mají ve Švédsku. Jestli se strouhankou, nebo s vejcem atd. A nejlepší samozřejmě dělají vždycky babičky (jak saláty, tak kuličky). Prostě nejdůležitější je, připravit je s láskou.
Masové kuličky jsou podle „legendy“ turecký vynález, který si Karel XII. přivezl z Istanbulu jako „chutnou vzpomínku“.Je to trošku vtip, který asi před rokem vířil internetem. Do švédských masových kuliček patří totiž vepřové. A hovězí. A někdy kus soba a prostě, tak jak to smícháte, tak to bude nejlepší. Co by u nich ale nikdy nemělo chybět jsou brusinky!
Já vám nabízím recept Magnuse Nillsona – tedy samozřejmě jeho babičky:-)
Masová směs:
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany 30%
- 30 g strouhanky
- 1 vejce
- sůl, pepř a nové koření dle chuti
- 1 velká vařená, loupaná a rozmačkaná brambora
- 300 g mletého vepřového masa
- 300 g mletého hovězího masa
- 1 nadrobno nakrájená cibule
Nejprve promícháme mléko, smetanu a vejce, osolíme, opepříme. Přidáme strouhanku. Až se pořádně vsákne, přidáme všechny ostatní suroviny. Za pomocí lžíce a samozřejmě nejlépe rukou (pomáhá občas namočit ve studené vodě obojí) tvarujeme masové kuličky. Ve Švédsku je na to dokonce míra, jak mají být velké, ale udělejte si prostě kuličky nebo koule podle svého gusta. Pak už zbývá opéct – jsou dvě varianty – na másle na pánvi (ideální v případě, že děláte max. 4 porce, tedy poloviční množství z uvedeného receptu) nebo v troubě – ideální pro celé množství a osobně preferuji (tady přidejte jen trochu oleje, másla a vyložte plech pečícím papírem). Pečeme / smažíme do zezlátnutí.
Podáváme s bramborem nebo kaší, smetanovou omáčkou a brusinkami.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

