Pokud pečete z kvásku chleba, zkusit i další možnosti, které tenhle úžasný živý organismus dokáže. Jako třeba těsto na pizuu.
Na rozkvas:
- 1 lžíce žitného kvásku
- 100 g hladké pšeničné mouky
- 100 g vody
Necháme 12 hodin na lince v teple po zamíchání a přikrytí pracovat alespoň přes noc, tzn. cca 12 hodin.
Na těsto:
- rozkvas celý
- 500 g pšeničné mouky (dá se sehnat i přímo mouka na pizzu, případně mouka s vysokým obsahem lepku, nebo označení 00)
- 300 g vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Suroviny vymícháme v hladké těsto a necháme kynout alespoň 4 hodiny (trvá to déle než s droždím, ale to vůbec nevadí), nebo dáme přes noc kynout přikryté do lednice. Dále už můžeme použít jako klasické těsto na pizzu. Pečeme na maximální výkon trouby, čím více, tím lépe – minimálně 220 stupňů. Doba pečení je závislá na troubě, ale cca 8-15 minut podle výkonu.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Dneska jsme vyzkoušeli a byla super! Jen jsem si nebyla jistá, na kolik stupňů péct, tak jsem dala 220 a dobu tak nějak od oka. Šlo by připsat do receptu? Určitě budeme dělat častěji 🙂
Děkuji moc za námět! Do receptu jsem dopsala 🙂
Perfektní 🙂 Takže když mám troubu až na 250, můžu klidně zkusit?
Určitě!!! 🙂 Jen je třeba pohlídat, bude se péct kratší dobu