
Asi už jste pochopili, že Finsko je pro mne a mou rodinu srdeční záležitost. A když se řekne Finsko a jídlo, vybaví se nám spoustu dobrot. Některé už jsem Vám představila, jiné na vás ještě čekají. Jedno jídlo ale milujeme nade vše – jsou to finské masové pirohy, jakési megakoblihy plněné kořeněnou směsí hovězího masa a rýže. Je to první věc, kterou v obchodě po příjezdu do Finska kupujeme, a už cestou domů se těšíme na příště, až si zase koupíme ty pravé úžasné lihapiirakky.
A pokud si tuhle masovou baštu chcete užít jako Finové, podávejte s kefírem 🙂
Na tuhle Suomen pommi – finskou bombu – budete potřebovat:
Těsto:
- 2,5 lžičky sušeného droždí
- 1 a 1/4 hrnku mléka (objem 250 ml)
- 1/4 hrnku cukru
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 4,5 hrnku hladké mouky
- 1 lžička soli
Náplň:
- 500 g hovězího mletého masa
- 1 cibule
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře nebo dle chuti
- 1/2 hrnku sekané petrželové nati
- 1/2 hrnku vařené rýže (lépe kulatozrnná)
Nejprve si připravíme masovou směs. Na oleji nebo sádle osmahneme cibulku, přidáme hovězí maso, osolíme, opepříme a smažíme až do chvíle, kdy maso nebude pouštět vodu. Přidáme petržel, vařenou rýži a důkladně promícháme. Směs odstavíme a necháme vychladnout.
Těsto si začneme připravovat rozmícháním sušeného droždí ve vlažném mléce. Tento základ necháme asi 15 minut odležet. Poté přidáme všechny další ingredience a vymícháme nejlépe v robotu hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout. Těsto rozválíme a vykrajujeme vhodně velkou pomůckou kolečka. Ty naplníme masovou směsí, přeložíme a okraje k sobě stlačíme. Necháme opět asi půl hodiny nakynout. Pak máme dvě možnosti – buď pečeme v troubě na 200 stupňů potřené rozšlehaným vejcem asi 20 minut dozlatova, nebo smažíme v hrnci v dostatečně silné vrstvě oleje. První verze je trochu zdravější, druhá o dost chutnější – výběr nechám na vás 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

