
Tohle nejsou palačinky, to jsou LEFSE.
Bramborové, variabilní, moderně zero waste placky, které jsem si zamilovala.
Křupavé a jednoduché a když je uděláte, máte hlavní jídlo i dezert v jednom kroku ![]()
Prostá jídla jsou prostě ta nejlepší a nevím, jak to máte vy, ale mě se taková jídla se spojují s dětstvím a je to krása. Mě tyhle lefse připomněly slovenské polesníky…
Jaká oblíbená jídla z dětství se vybavují vám ???
Těsto:
- 500 g uvařených brambor (klidně zbytky od oběda)
- 60 g másla
- 60 ml smetany
- 1/2 lžička soli
- 150 g hladké mouky
Brambory nastrouháme nebo protlačíme přes lis. Přidáme máslo, smetanu a sůl, důkladně promícháme a dáme do lednice odležet. Alespoň na dvě hodiny. Po vytažení z lednice přidáme mouku, vytvarujeme těsto a rozdělíme na 8 dílků. Rozválíme placky na co nejtenčí vrstvu, ideálně na pomoučeném povrchu. Pečeme na suché teflonové pánvi krátce – cca 1 – 2 minuty, na povrchu placky se budou tvořit bubliny a vytvářet charakteristické opečené očka.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

