
Na severu to mají trošku jinak, co se salátů týče, nečekejte vyzrálá rajčata, olivy a avokádo, ale brambory, mrkev, zelí a řepu
Ale těch vitamínů je tam taky hromada! A já se přiznám, že je mi to možná i trošku bližší, obyčejné, ale dobré a zdravé. A pochutnat si můžete stejně i v zimě….
Bramborový salát se zakysanou smetanou / tvarohem
- uvařené brambory nakrájené na drobné kostičky (třeba zbytky z oběda, cca 4-5 brambor)
- zakysaná smetana (kelímek) nebo tvaroh ve vaničce, preferuji tvaroh, ale je nutné ho „zředit“ třeba bílým jogurtem nebo majonézou
- bylinky – petržel, pažitka, koriandr, kopr – nakrájené, opravdu velká hrst
- sůl – nebojte se dát trochu více
- pepř

Bramborový salát s okurkou a zálivkou
- uvařené brambory nakrájené na drobné kostičky (třeba zbytky z oběda, cca 4-5 brambor)
- nakrájená okurka (cca 1/4)
- bylinky – petržel, pažitka, koriandr, kopr – nakrájené, opravdu velká hrst
- sůl – nebojte se dát trochu více
- pepř
- zálivka – citrónová šťáva, dijonská hořčice, olej (bez aroma)

Zelný salát s brusinkami
- zelí, nakrájené nebo nakrouhané, spíše mladší – jarní než podzimní
- brusinky naložené v cukru (tady je rada jediná – zajeďte si do Finska nebo Švédska, nasbírat 🙂
- nutné nechat odležet!

Červená řepa
- uvařená, oloupaná a nastrouhaná červená řepa 1 kg (rukavice berte jako povinnou výbavu, neb krvavé ruce se blbě vysvětlují zejména, když máte dítě školou povinné a vražda visí ve vzduchu denně)
- nastrouhaný křen (cca 2 – 3 cm)
- zálivka 3:2:1 (3 díly vody, 2 díly cukru, 1 díl octa)

Mrkev s hořčicí a citrónem
- nastrouhaná mrkev (3-4 ks)
- šťáva z poloviny citrónu
- medová hořčice (dle chuti, ale spíše méně)
- trochu cukru
- nechte uležet aspoň do druhého dne

Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta
