
Víte, jak často na severu pekli v minulosti chleba? Dvakrát do roka 🙂 Když si představíte, že napekli chleba pro celou rodinu, tak to, že pekli i dva dny v kuse a na těsto zadělávali v neckách už přijde člověku logické. Samozřejmě nepekli nadýchaný kváskový chleba, jak jej známe my. V dobách, kdy bylo na severu fakt zima, by jim stejně nějaký nadýchaný bochánek s kváskem neměl kde vykynout 🙂 Takže základem jejich kuchyně byl a stále je typický severský chléb – vlastně takový suchar, knäckebrot, chcete-li. Ať už žitný, nebo semínkový, ale vždy hutný a křupavý.
Mám pro vás recept, který je přirozeně bezlepkový, rychlý, jednoduchý a moc chutný. Doufám 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 2 dcl horké vody
- 1,5 dcl bramborového škrobu
- 1 dcl slunečnicových semínek
- 1 dcl semínek mix (len, chia, sezam)
- 1 lžička soli
- 0,4 dcl olivového oleje
Všechny suroviny důkladně promícháme, rozetřeme na plech vyložený nejlépe teflonovou folii /s pečícím papírem mám špatnou zkušenost. Je dobré ho „předkrájet“, aby se nám chléb později lépe lámal. Pečeme 45 minut na 160 stupňů v předem vyhřáté troubě.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

