
Když se řekne Skandinávie, dobré polovině světa se vybaví ryba, a když se řekne ryba ze Skandinávie, je to losos (švédsky lax, finsky lohi).
Skandinávci jsou úžasní v tom, jak ryby připravují – udí je studeným či teplým kouřem, nakládají do láku nebo oleje, nebo je rovnou pohřbí.
Teď si určitě řeknete: Cože? Pohřbí? Ano. Tak zní totiž název pokrmu, který je každotýdenní položkou jídelníčku téměř každého „Seveřana“. Gravlax (graavilohi ve finštině) je totiž skutečně pohřbený losos. A jak na to?
Vezměte si chlazený filet z lososa (na rozdíl od tepelné úpravy je lepší ta tenčí, ocasní část), a vložíme ho do uzavíratelné misky. Smícháme si jeden díl krystalového cukru a jeden díl soli, přidáme hodně nahrubo nasekaný čerstvý kopr a touto směsí důkladně obalíme a zasypeme celý filet. To znamená, že směsí soli, cukru a kopru musíte mít opravdu hodně. Pokud chcete dodat lososovi ještě nějakou lehkou příchuť, zakápněte pohřbenou rybičku lehce portským vínem nebo ovocnou pálenkou. Lososa necháme odpočinout v ledničce minimálně 48 hodin. Před podáváním vyjměte rybu ze směsi, oškrábejte směs zpět do misky, zlehka omyjte pod studenou vodou a nakrájejte na tenké plátky (styl carpaccio). Pokud filet nespotřebujete celý, vraťte ho do směsi a do ledničky, vydrží vám klidně týden, pokud bude stále ve směsi.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

