Jeden recept na slaný koláč už na blogu mám – lososový koláč. Ale protože dobrých receptů není nikdy dost, přináším další možnou variantu 🙂
Těsto:
- 100 g másla
- 180 g hladké mouky
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 300 ml smetany (ideálně 33% smetana, ale můžeme kombinovat 150 ml sladké a 150 ml zakysané smetany)
- 3 vejce
- sůl a pepř
- šunka, losos, zelenina, sýr, cibule – tahle část je úplně na vás, koláč je ideální na spotřebování zbytků z lednice… já použila lososa, červenou cibuli, zelenou a žlutou papriku a balkánský sýr
Nejprve si připravíme těsto. Smícháme všechny suroviny a vytvoříme hladké těsto, které necháme cca 15 minut odležet v lednici. Mezitím si můžeme nakrájet suroviny na náplň a rozmícháme v misce vejce se smetanou, solí a pepřem. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem a položíme rozválené těsto, které upravíme do formy tak, aby mělo cca 3-5 mm silnou vrstvu i okraj. Nahoru dávám znovu pečící papír a na něj normální fazole (mám sáček vyhrazený pro tuto situaci, případně se dají koupit tzv. umělé zapékací fazole). Zapékáme na 180 stupňů cca 15 minut. Po 15 minutách sundáme fazole i papír a poklademe surovinami a zalejeme smetanou s vajíčky. Pečeme dalších 30 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář
Severu zdar Vaše Markéta





Recept je super, páčil sa mi, tak som ho skúsila. A je fajný. Ďakujem.
Radko, moc děkuji, že jste vyzkoušela 🙂 a jsem ráda, že se podařilo, krásné letní dny přeji 🙂