Slaný koláč je dost univerzální základ pro různé variace. Co byste dali do toho severského? Jasně – lososa nebo nějakou jinou vhodnou rybu. Tohle si moc řečí kolem nezaslouží… prostě zkuste 🙂
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 200 g změklého másla
- 50 g zakysané smetany
- špetka soli
- 150 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Náplň:
- 3 vejce
- 150 g smetany
- špetka soli a pepře
- uzený losos – dle chuti
- modrý sýr – dle chuti
- žampiony – dle chuti
Nejprve si připravíme těsto smícháním všech uvedených surovin a necháme alespoň 2 hodiny odpočívat v lednici. Mezitím si na troše oleje mírně orestujeme žampiony nakrájené na větší kousky. Lososa a sýr nakrájíme, vejce rozšleháme se smetanou, osolíme a opepříme. Troubu předehřejme na 200 stupňů, těsto rozválíme a upravíme do koláčové formy. Propícháme vidličkou a nahoru dáme pečící papír, na který dáme „závaží“ ve formě luštěnin nebo jiné vhodné zátěže. Takto pečeme asi 15 min., pak sundáme „závaží“, poklademe koláč sýrem, lososem a žampiony a zalijeme směsí vajec a smetany, pečeme další 20-25 min.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

