Bílé pečivo v té nejryzejší podobě. Někdo ho proklíná, někdo jiné nejí, jedno se však musí nechat. Sendvič z toustového chleba jednou za čas je požitek, kterému málokdo odolá. Ale to, co je v nabídce obchodů se často blíží nepoživatelnému vyschlému nepojmenovatelnému čemusi, s čím nechci mít nic společného. Jestli to máte podobně vyzkoušejte si upéct doma svůj chlebík.
Recept samotný je, jak jinak v mém případě, celkem jednoduchý. Jediné, co tomuto chlebíku musíte obětovat, je trocha času při kynutí. Ale není třeba ho hlídat, stihnete v mezičase procházku se psem nebo lekci jógy nebo prostě odpolední šlofíček 🙂
Doporučuji vyzkoušet čerstvý a postupem času dle potřeby opečený nasucho na pánvi nebo nakrájený na krutónky do polévky nebo salátu. To na toustovém chlebu miluji – většinou ho člověk fakt využije do posledního krajíčku.
Těsto – varianta s droždím:
- 323 g mléka
- 30 g medu
- 85 g rozpuštěného másla
- 10 g soli
- 434 g hladké mouky
- necelá ½ kostky droždí
Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout, ohřejeme také mléko na teplotu příjemnou pro droždí 🙂 tedy teplé, ne však horké mléko. Do mísy dáme mouku, do které uděláme důlek, dáme tekutý med (v případě nouze nejvyšší může být i moučkový cukr, ale med je fakt lepší) a ohřáté mléko. Do něj rozdrobíme droždí a necháme chvilku (- min. pracovat.Přidáme zbytek surovin a ideálně v kuchyňském robotu umícháme hladké nelepivé těsto. Pokud nemáme robota, přichystáme svaly nebo manžela 🙂 No a pak necháme těstu -1 až 1 1/2 hodiny čas pro kynutí. Poté vyndáme na pomoučenou plochu, prohněteme a upravím do formy na biskupský chlebíček. Tu si předem vymažeme máslem. Ve formě necháme chlebík další hodinu až dvě – tak, aby znovu nakynul a zdvojnásobil objem. Před pečením můžeme potřít rozšlehaným vejcem. Pečeme na 170 stupňů cca 45 minut (dle trouby).
Těsto – varianta s kváskem:
Rozkvas – promícháme a necháme 12 hodin (ideálně přes noc) na kuchyňské lince v misce přikryté třeba sáčkem
- 15 g žitného kvásku
- 30 g hladké mouky
- 30 g vlažné vody
Rozkvas použijeme místo droždí do těsta výše uvedeného a vypracujeme v robotu. Dále postupujeme stejně, jen kvásek může pomaleji kynout, takže malinko hlídáme, stačí, když těsto zdvojnásobí objem.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Tak jsme vyzkoušeli. Nesehnala jsem formu na chléb, tak ve formě na sekanou. Tam je nevhodné to husté žebrování, špatně se vymazává máslem 🙂
Každopádně má dvě velké nevýhody. Strašně rychle zmizí (ten z obchodu vydrží.mnohem déle) a teď už mi asi kupovaný moc neprojde 🙂
Ty dvě zjevné nevýhody mě teda moc mrzí 🙂 Ale děkuji moc za vyzkoušení! Možná brzy připravím zajímavou alternativu 🙂
Opravdu moc výborný chléb,je prozatím top co jsem dělala.
Děkujeme za výborný recept.
Postupně vyzkouším i vaše ostatní recepty.
Radka
Hezký den, Radko, to mě moc těší a děkuji za vyzkoušení i za ochotu vyzkoušet i další recepty 🙂 prima den Markéta