Tenhle recept je hodně univerzální. Housky můžete proměnit v rohlíky, uzlíky nebo typově jiné tukové pečivo a maso – no to prostě je dost dobré samo o sobě. Ani jedno není složité a zvládne to i úplný kuchař amatér 🙂 Tak vám držím palce a koukněte, co bude na tuhle dobrotu potřeba:
Housky (8 ks)
- 470 g hladké mouky
- 270 g vody
- 70 g rozpuštěného sádla
- 2 lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 25 g čerstvého droždí
Trhané maso
- 1,5 g vepřového masa – vhodné je téměř vše, co máte rádi (plec, pečeně, kýta, krkovice) – podle toho, zda preferujete prorostlé nebo netučné maso
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- 6-8 cibulí
- tymián, citrónový tymián podle chuti
- marináda (mletá paprika – 2 lžičky, třtinový cukr – 1 lžička, česnek prolisovaný – 2 stroužky, sůl – 1 lžička, olivový olej – 1 dcl)
Nejprve si připravíme těsto na housky. Můžeme úplně klidně dát všechny suroviny o pokojové teplotě do robotu a nechat umíchat hladké těsto. V případě absence robota, necháme droždí aktivovat ve vlažné vodě se lžičkou cukru a následně přidáme další suroviny a vypracujeme hladké těsto. necháme kynout minimálně 1 hodinu. Následně rozdělíme na 8 kousků (pokud to jde, stejné velikosti, ale můžete udělat housku na míru – pro tátu, pro mámu, pro největšího jedlíka atd. 🙂 Necháme nakynout na plechu vyloženém pečícím papírem aspoň 20 minut. Potřeme mlékem a posypeme semínky dle chuti. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 stupňů, ideálně s dalším plechem, který napustíme vodou. Pečeme asi 20 minut. Po vytažení z trouby opět potřeme mlékem.
Maso naložíme den předem do marinády. A dáme ideálně přes noc (12 hodin) do lednice. Nám se osvědčil na pečení tenhle finský krasavec – sarpaneva. Vřele doporučuji – můžete ho dát do trouby, funguje na indukci a nejkrásnější je venku na otevřeném hodni 🙂

Očištěnou zeleninu nasucho mírně opečeme, na zeleninu položíme maso, podlijeme asi 1 dcl vody a dáme na 5 hodin na 140 stupňů péct do trouby a vůbec se o něj nemusíme starat.
No a pak, pak už jen, bože můj, je to dobrota 🙂
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta

