Celožitná cihlička
Žitný chlebík, který dlouho vydrží, teda pokud ho nesníte ještě ten samý den 🙂
Na rozkvas:
- 125 g žitné chlebové mouky
- 150 g vlažné vody
- 25 g kvásku
Promícháme a necháme 12 hodin na lince v teple aktivovat.
Na těsto::
- celý kvásek
- 500 g žitné mouky
- 455 g vlažné vody nebo černého piva
- 12 g soli
- 5 g kmínu
Všechny suroviny pouze zamícháme, u tohohle chleba není nutné žádné hnětení. Přendáme do formy na biskupský chlebíček vyložené pečícím papírem, uhladíme a můžeme posypat semínky, vločkami apod. Necháme kynout přikryté sáčkem cca 4-6 hodin, až se na povrchu začnou tvořit bublinky. Pečeme na 220 stupňů v předem vyhřáté troubě, do které jsme si dali další plech s vodou, asi 40 minut. Poté plech s vodou vyndáme a chlebík můžeme i s papírem vytáhnout z trouby a dopéct na 190 stupňů ještě dalších 20 minut.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Dneska jsem ho zkoušela u tchýně a moc mi chutnal, upeču si taky. Sranda je, že chtěla dělat pšeničný, ale spletla si mouku. Každopádně výsledek stál za to 🙂
Tak to je osud – ta záměna 🙂