
Zatímco v Česku je kobliha spojená s jedním kontroverzním politikem a získává tím občas nepopulární přídomek, ve Skandinávii a zejména ve Finsku je kobliha každodenní záležitost, vždy spojená s hrníčkem kávy. Kahvi ja munkki je v nabídce každého obchodu, kavárny, benzínky a občas i trafiky, a v této kombinaci mnohdy za lepší cenu než samotná káva 🙂 Finové jsou první ve spotřebě kávy na světě, a věřím, že kdyby se vedly statistiky i u koblih, byli by taky někde na špici.
Ano, stejně jako u nás kvalita všude možně prodávaného pečiva mnohdy pokulhává, ale je to sladké, voní to kardamomem a cokoliv, co vylepší „šílenou“ chuť finské kávy se počítá. Každopádně když si tyhle koblihy usmažíte doma, rozhodně už nikdy volební koblihu neskousnete….
Co budeme na přípravu potřebovat:
Těsto:
- 75 g rozpuštěného másla
- 300 ml mléka
- 2 vajíčka
- 1/2 lžičky soli
- 85 g krystalového cukru
- 2 čajové lžičky drceného kardamonu
- 7 g droždí (instantního)
- 500 g hladké mouky
Na smažení:
- slunečnicový olej
Protože používáme instantní droždí, stačí, když promícháme droždí s moukou, přidáme další suroviny v pokojové teplotě a zpracujeme v hladké těsto, které trošinku lepí. Pokud máte stejně jako já kuchyňského robota, úplně v klidu dejte všechno do něj, zapněte a nechte, aby těsto udělal za vás – tady na pořadí surovin až tak nezáleží, těsto se i tak povede 🙂 Necháme hodinu kynout. Na pomoučené ploše rozdělíme těsto na cca 20 kousků, které vytvarujeme v dlaních do kuličky a necháme ještě pod utěrkou 20 minut kynout. Smažíme v dostatečné silné vrstvě (aspoň 5 cm) rozpáleného oleje po obou stranách dozlatova. V průměru to trvá asi 3-4 minuty. necháme odkapat na ubrousku a pocukrujeme. Pokud chcete, můžete koblihy plnit marmeládou, ale popravdě, já preferuji si ji dát na koblihu až dodatečně nebo vůbec.
Kdybyste se rozhodli vyzkoušet a povedlo se, nebo i nepovedlo, budu ráda za váš komentář 🙂
Severu zdar Vaše Markéta


Dobrý den, děkuji za Váš předpis, moje babička dělala velmi podobné, jen bez toho kardamonu, za to přišel do těsta rum ( prý tolik koblihy nenasají tuk při smažení) + bio citr. kůru….
Plnily se rovnou, z rozváleného těsta se vykrájely kolečka, na to domácí rybíz. marmeláda, na to další plát těsta. Prstem se tak jako “ vytečkovaly“ okraje budoucí koblihy a pak se to vykrajovátkem celé obkroužilo do hotové koblihy, pak kynutí…smažení.. Něco jako když se dělají vánoční linecká kolečka.
Váš recept jsem vyhledala, když jsem někde narazila na, aebleskiver -smažené koblížky ( švédské, finské ?)..Našla jsem hodně receptů -každý trochu jiný, některý s droždím, jinde prášek do pečiva…Máte nějaký oblíbený?
A nevíte kde sehnat pánev na tyto koblihy-aebleskver ? V ČR je pouze klasický plochý lívanečník a pak jsem našla ještě ze Švédska, ale není na indukční varnou desku..
Poradíte mi? děkuji Andrea
PS: Váš blog je super, moc se mi líbí, mám nějakou slabost pro severské země,navíc moje vzdálenější sestřenice je Finka, byt´nyní žije v Německu
Hezký den, Andreo, moc děkuji, to mě těší, že se Vám recept líbí. Pro koblížkové těsto určitě preferuji droždí- osobně mi přijde nadýchanější a takové více „opravdové“…. Aebleskver jsou původem myslím švédské nebo dánské, aspoň podle názvu 🙂 Bohužel pánev nevím, kde by se dala v Česku sehnat, já spoustu věcí nakupuji přímo ve Finsku, protože to je moje srdcovka… Přestože Sever obecně je nádherný, takhle země plná jezer a lesů, a ještě tolik nezasažená turisty, se mi moc líbí! Takže Finsko rozhodně 🙂 Ale v létě se zkusím podívat v místních obchodech, dala bych Vám případně vědět. Krásný den Markéta
Jsem vždy trochu překvapený, když na cestách vidím jídlo, které mám spojené skoro výhradně s Českem …
A stalo se mi to i u koblih, kterým v Izraeli říkají sufganiyah.
https://www.jidlonacestach.cz/sufganiyah-aneb-izraelske-koblihy/
Když budete mít možnost, vyzkoušejte i ty 🙂
Hezký den, no to je překvapení! Děkuji za tip 🙂